Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRESZ lovasoknak

2012.01.20

A KRESZ szerint vezető az a személy, aki az úton járművet vezet, vagy állatot hajt (vezet). Tehát akár van jogosítványa a lovasnak, lovat hajtónak, akár nincs, jogilag "sofőrnek" számít, és a KRESZ minden pontja érvényes rá. Az autóshoz hasonlóan meg lehet bírságolni, ha áthajtja az állatokat a piroson, vagy nem adja meg az elsőbbséget jobbkéz-szabály esetén. A szabály nem ismerete tehát nem mentesít a következmények alól.

Az általános „jobbra tarts” szabály a lovasokra is vonatkozik, tehát lovat vezetve, lóháton, lovaskocsit hajtva is szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell közelkedni.
 
Autósok figyelmébe ajánljuk, hogy ha lovassal találkoznak szembe és a ló láthatóan ijedős, vagy a lovas feltartott karral jelzi, hogy problémái vannak, az autósnak, illetve egyéb gépjárműnek lassítania kell, vagy ha szükséges akár meg is állni.
Lovakkal, lovasokkal való szembetalálkozás esetén is tilos a távolsági fényszóró használata.

Külön szabályok vonatkoznak állatok hajtására, vezetésére:

Az állatokal minél inkbb az úttest és az útpadka jobb szélére kell lehúzódni.

Az úttesten állatot csak olyan személy hajthat, vagy vezethet, aki azt biztonságosan irányítani képes. Több ló vezetése, hajtása esetén annyi segítő szükséges, hogy az előbbi feltétel teljesüljön. Ők lakott területen kívül, illetve éjszaka és rossz látási viszonyok között fényvisszaverő mellényt kell, hogy viseljenek. 

segítő és a lehető legtöbb ló legyen ellátva valamilyen fényvisszaverő kiegészítővelÉjszaka és korlátozott látási viszonyok között az első állat bal oldalán fehér vagy sárga, az utolsó állat bal oldalán piros, a járművek vezetői által kellő távolságból észlelhető lámpát kell vinni.

Vasúti átjárón a lovakat csak kisebb csapatokban (max. 10 egyed) szabad áthajtani

Lótartók figyelmébe ajánljuk, hogy amennyiben a lovak karámja az út mellett található,  a terület fenntartójának felelőssége, hogy az állatok ne szökjenek az útra. A legbiztonságosabb megoldás, ha a lovak karámba engedése előtt minden nap ellenőrizzük a karámot, vagy villanypásztort.

Amennyiben a lovak mégis kiszabadulnak a karámból és a közlekedés biztonságát veszélyeztetik, a lótartónak értesítenie kell a rendőrséget, akik segítséget tudnak nyújtani az állatok biztonságos befogásához.

Amennyiben lovainkat kénytelenek vagyunk egy-egy úton (át)terelni, törekedjünk arra a fenti szabályok betartása mellett, hogy az állatok a lehető legkevesebb időt töltsék az úttesten. Minden segítő és a lehető legtöbb ló legyen ellátva valamilyen fényvisszaverő kiegészítővel, ezek ma már kedvező áron és igen nagy választékban megvásárolhatók valamennyi lovasboltban. 

Úttesten való áthaladásnál a forgalmat mindkét irányból zárja le egy-egy fényvisszaverő ruházatot viselő, megfelelően kivilágított segítő. Ehhez zseblámpát, vagy tárcsát is használhatnak. Fontos, hogy a forgalmat a lovaktól megfelelő távolságban állítsák le, nehogy egy megriadt állat nekiugorjon egy autónak, és a gépkocsi vezetőjének is legyen ideje reagálni.

Tartsuk szem előtt, hogy a ló csordaállat és menekülő állat. Nem célszerű gépkocsival, és tilos kerékpárral terelni, vagy vezetni őket. A legbiztonságosabb a domináns egyedeket kézen, vagy lóhátról vezetni a többieket pedig utánuk hajtani.

A legfontosabb, hogy ne sajnáljuk a pénzt, időt, energiát a fenti alapvető óvintézkedések betartására, mert ellenkező esetben nem csupán saját és lovaink életét, de a közlekedés más résztvevőit is veszélyeztetjük!

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Május / 2018 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 669341
Hónap: 2648
Nap: 102