Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lovak látása

2008.10.23

A lónak, mint zsákmányállatnak a lehető legszélesebb körben kell átlátnia hogy a veszélyeket minden irányból észlelhesse. Legelés közben a fej kis fordításával az egész területet belátja. A szemek a fej két oldalán helyezkednek el, így látótere igen széles, de csak a közvetlenül előtte lévő V alakú sávot látja mindkét szemével, csak itt képes felmérni a távolságot. Az oldalsó területeket csak egy szemmel látja, itt nem látja a távolságokat, de a legapróbb mozgásokat is érzékeli.

 

Kép

4: 1 szemével-, 3: 2 szemével-, W: nem látja a területet

 

 

Ezért ijednek meg könnyen a lovak, mert nem tudják, hogy mi az ami megmozdul és milyen messze van. Ezért ha tehetik odafordulnak, és mindkét szemmel megvizsgálják. Mi nekünk embereknek jó, vagy éppen rossz a látásunk. A lovaknál ez nem így megy. Nekünk a látásunk /ha jó/ képesek vagyunk megvizsgálni a közeli, és távoli dolgokat is. Ez azért lehetséges, mert fejlettek a szemmozgató izmaink. Ezek az izmok a szemlencsénk görbületét megváltoztatják, így a fény a szem belsejébe mindig éles képet rajzol az ideghártyára.

A ló esetében ez nem nagyon lehetséges, mert a szemmozgató izmai nem elég fejlettek. Ezt a hátrányt a természet úgy egyenlítette ki, hogy az ideghártya távolsága a lencsétől nem mindenhol egyforma. A ló a fejének felemelésével, és leengedésével tudja változtatni, hogy a fény ideghártyájának más-más pontjára essen, így látásának élességét is változtatni tudja. Minél távolabbi tárgyat néz, annál magasabbra kell emelni a fejét. Ezért szabadon kell hagyni a ló fejét, és nyakát! Így jobban biztonságban érzi magát. A ló részben ezért is harcol a fejéért. A túlzott mozgáskorlátozás a pánikba hajszolja a lovat.

 

 

Kép

A ló fejét magasabbra, vagy alacsonyabbra emelve élesebben, illetve homályosabban lát.

 

A lovak a színeket is másképp látják mint mi. Látnak színeket, de színspektrumuk szűkebb.

Kép

Úgy tűnik legjobban a sárgát, narancssárgát és pirosat látják, de meg tudják különböztetni a zöldet is. Azonban a kékkel már problémáik vannak.

Sötétben jobban látnak, világosban sincs sok problémájuk, viszont a fény, és árnyék gyors váltakozását nem szeretik.

Nem akarok túl sokat írni, de ezt még megmutatom:

Kép 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Június / 2018 >>


Statisztika

Online: 3
Összes: 671624
Hónap: 2563
Nap: 89