Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bánásmód a lovakkal

2009.08.03

BUNNYHERO_PET_START

A lovak megértik egymást

A ló fejlődéstörténete során nem csak a test felépítése változott meg, de új viselkedési formák is kialakultak. Az egyedül, a mocsarakban vándorló ősló kiszorult élőhelyéről, csak a füves pusztákon élhetett. Itt a lovaknak össze kellett fogniuk, hogy megláthassák az ellenséget, és elfuthassanak. Így ménesekbe tömörültek. Míg a csapat egyik része legelészett, a többiek figyeltek. A legkisebb jelre is vágtázni kezdtek, a többiek pedig követték a menekülőket. Az összetartó lovak között kialakult egy viselkedésforma, amit ha tanulmányozunk, megérthetjük őket.

Miután egyre szorosabb kapcsolatba kerültek az emberrel, nőtt a lovak intelligenciája, míg az ösztönök csökkentek.

A ménesekben a legerősebb, és legokosabb csődör volt a vezérállat, melynek a csapat többi tagja alávetette magát. Így tehát kialakult egy rangsor. De nem csak a csődöröknél van így. A kancáknál is van egy vezérkanca, aki a ménes számára a legjobb legelőhelyeket válogatja. A rangsornak a menekülésnél is megvolt a maga jelentőssége. A kancák a csikókkal mindig a ménes középső részén helyezkedtek el, míg a csődörök a széleken védelmezték a csapatot. Ez megvan a háziasított állatokban is, de már kevésbé.

A lovak együttes magatartását a magányosságtól való félelem, és a fajtársak közötti biztonság érzete határozza meg. A ménesek biztonságát napjainkra az istálló menedéke váltotta fel. A megszokott környezet hirtelen megváltozása félelmet, menekülési kényszert válthat ki. Fontos, hogy több lovat tartsunk egy ütt a magányos pacik hajlamosak rossz tulajdonságok felvételére. Az unalom, egyhangú életmód gyakran vezet szitálás, karórágás, levegőnyelés néven ismert rossz szokások megjelenéséhez.

 

Hogy legyünk mi a "vezérkancák/csődörök"?

A rangsor nem csak a lovaknak kell, hogy jelentős legyen, hanem az embernek is. A lóközösség idővel az embert is a ménes tagjának tekinti, és viselkedése alapján rangsorolja. Megfelelő magatartással elérhetjük, hogy lovaink a rangsorban felettük állónak tekintsenek. A gyenge kezű, bizonytalan, óvatoskodó, netán félős lovast a ló rangban maga alá fogja sorolni, és úgy fog viszonyulni hozzá. Ilyen esetben a ló makacs, önfejű lesz, hogy felsőbbségét bizonyítsa, kimutassa. Gyakran púposít, ágaskodik. A biztos kezű, nyugodt, de határozott lovas számíthat rá, hogy rangsorban a ló felett fog állni, és hátasa így is viselkedik vele. Minél magasabban helyezkedik el a ló a rangsorban, annál öntudatosabb lesz az emberrel szemben is, és annál nehezebb kivívni, hogy maga felett állónak fogadjon el minket.

 

 

Fülek Állhatnak felfelé, dőlhetnek előre-hátra, és elfordulhatnak különböző (szinte mindegyik) irányba
Szemek: Lehetnek csillogók, nyugalmat árasztók. A tekintet lehet élénk, vagy kifejezéstelen, tompa. Izgatottság esetén a fehér rész is látszik a szemgolyóból.
Ajkak: Lehetnek simák, egymáshoz illeszkedők. Felhúzott ajak esetén a fogak is láthatók.
Lábak:

A ló állhat nyugodtan mind a négy lábán, de ágaskodhat, kaparhat, rúghat, és az ismert jármódokban mehet is.

Fej: Lehet nyugodt, emelt tartású. Fel is kaphatja vagy le is szegheti a fejét a ló.
 Farok:  Farkát a ló csapkodhatja két oldalra, felemelheti, kicsaphat vele, de körkörösen is mozgathatja.
 Szőrzet:  Lehet sima, fénylő, tompa fényű, esetleg borzolt.
   

 

 Hangulatok, érzések, amelyeket a ló kifejezhet:

Agresszió, fenyegetés: Magasra emelt, előre nyújtott nyak, hátracsapott fülek, kidülledt, forgó szemek, izgatottan csapkodó farok, ágaskodás, bakolás, kirúgás, éles visító hangú nyerítés.
Izgatottság: Magasra emelt fej, hegyesen álló fülek, kidülledt szemek (fehér szín is látszik), kitágult orrnyílások, felemlt farok, izgatott horkantás, vagy nyerítés.
 Harag:  Hátracsapott fülek, felhúzott ajak, előrenyújtott fej, fogcsikorgatás, izgatott topogás a lábakkal, kirúgás, farokcsapkodás, körözés.
 Fájdalom:  Nyugtalanság, izzadás, szemforgatás, talaj kaparása a lábakkal, nyerítés, szőrborzolás.
 Elégedettség:  Nyugodt fej-, és testtartás, kiegyensúlyozott, barátságos tekintet, nyugodt farokcsapkodás, mély búgó hang.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Május / 2018 >>


Statisztika

Online: 5
Összes: 671846
Hónap: 2623
Nap: 117