Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alapvető jármódok

2008.10.23

 

Lépés:

 

Az első a lépés. Ez négy ütemű jármód. Mondhatjuk: lépegetés. Így rakja le egymás után a lábait: jobb hátsó, jobb első, bal hátsó, bal első. Nincs lebegési fázis. Mikor lép a ló hallani lehet a koppanásokat: 1-2-3-4 . Ha nem ezt hallod, akkor a ló lépése hibás. Nyújtásnál minden lépés hosszabb lesz.

A legegyszerűbb amit neked kell csinálni, hogy lazán ugyanúgy a kezeddel, mint a csípőddel követed a ló mozgását, és természetesen szorítasz térddel.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ügetés:

 

A következő az ügetés. Ez kétütemű jármód. /Nézd csak meg, mindig az első patanyomba rakja a ló a hátsó lábát is!!!/ Mindig az átló lábpárokat rakja egymás után. Lendületes jármód. Itt is nyújthat a ló.

A lovasnak talán ez a legnehezebb amit követnie kell. Itt jobban kell szorítani a térdekkel /főleg ha tanügetés!/, de nem szabad görcsösnek lenni /én ilyenkor pillangókra, vagy vágtára gondolok./ A sarkaid könnyű ügetésnél felállásnál mindig lefelé nézzenek, mer nem a kengyelből kell felállni, hanem combizomból. /próbáld ki a kengyel nélküli könnyű ügetést!/ A kezed pedig 1 ököl távolságot hagyjon ki egymás mellől. Az egyenes ülés is fontos! És vigyázz, nehogy belecsússzon a lábad a kengyelbe, mert ha leesnél a ló végi fog húzni a karámon, és meg is taposhat...

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vágta:

 

A 3. pedig a vágta. 3 ütemű. Ugrásoknak is szokták hívni. 1-2-3  Megkülönböztetünk jobb, és bal kézre történő vágtát. Ha jobb kézre megyünk  akkor a lónak bal hátsó lábbal kell kezdenie, és ezután is átlós lábpárok jönnek /csak kicsit gyorsabban/. Ez után jön egy lebegő fázis.

Beugratásnál ne legyen túl gyors az ügetés, mert a ló annak megfelelően gyorsabb vágtába kezd majd. Legegyszerűbb először egy sarokba beugratni. Mikor szerinted kéne beugrani a lónak ülj le, adj neki egy kis szárat, hogy beinduljon, és sarok, vagy pálca segítséget adj neki. Miután ez megtörtént, és reményeink szerint beugrott a ló még az eddigieknél is szoríts jobban térddel. A lában pedig különösen ne akadjon be a kengyelbe, inkább kengyel nélkül vágtázz, és ha muszáj ess, mint amit az ügetésnél már leírtam... Csípőd lazán kövesse a ló mozgását. Ne dőlj nagyon előre, mert ettől még jobban beindul a ló. Ha visszavált arra a nagyon gyors ügetésre, akkor állítsd meg, és indítsd újra.A leggyorsabb vágta a galopp.

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ló jármódjai érdekesen illusztrálva:

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Május / 2018 >>


Statisztika

Online: 3
Összes: 668918
Hónap: 2650
Nap: 84