Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tarkógyakorlatok

2009.09.19

Tarkógyakorlatok
A gimnasztika egyik célja a hajlékony tarkó elérése. Lovasként kontrollálni akarjuk a ló tarkóját és mozdulatait, mert ha ez adott, akkor az egész lovat kontrollálni tudjuk.
A tarkóengedésen azt értem, hogy a tarkó ízületben meghajlik, a ló az orrát a szügye fele mozdítja. Ekkor a fej merőleges a talajra. Nem szabad a ló orrát annyira behúzni, hogy az csaknem a ló szügyét érintse. Ebben az esetben a ló a zabla mögött van. Elbújik a zabla nyomása elöl, és megpróbál elmenekülni a túl erős húzáskor előidézett fájdalom elől.
Sohase kényszerítsük ki a tarkóengedést a szárak húzásával. Ehelyett előrehajtó lábszársegítséggel és kitartó kézzel lovagoljuk a lovat a zablára. Ennek olyan a hatása, mint amikor a ló egy falnak ütközik. Nem tud előremenni, mert a zabla nem hagyja, de mivel mi előrehajtjuk, az egyetlen lehetősége, hogy a szájra nehezedő nyomásnak enged, vagyis, tarkóban engednie kell. Ezáltal tanítjuk meg a lónak, hogy a lábait jobban a teste alá vegye és előretoljon a hátsó részével. Finom szárhúzásokkal szólítsuk fel a lovat, hogy az állát húzza be és az alsó állkapcsát lazítsa el. Ha a ló állkapcsa merev és nem enged, akkor ez átterjed az egész testére. Az a ló, amelyik állkapocsban engedelmesen enged, jelzi, hogy kész teste többi részével ugyanígy együttműködni.
Lovagoljunk lépésben körbe, közben lábszárainkkal hajtsuk a zablára a lovat. Ujjunkkal mozgassuk a szárat, hogy emlékeztessük, hol akarjuk tudni a fejét. Ha enged a zablának, hagyjuk abba a szár mozgatását és engedjük lazábbra a szárakat. Mondjuk azt, hogy "whoa", álljunk meg, hogy a ló pihenhessen. Ne várjunk el túl korán túl sokat. Adjunk a lónak egy esélyt, hogy megérthesse, mit akarunk tőle.
Egy másik gimnasztikai gyakorlat előremenésből és aztán hátraléptetésből áll. Mint az előbb, szólítsuk fel a lovat tarkóengedésre és kezeink mozgatása nélkül menjünk előre. "Whoa". Ha a ló megáll anélkül, hogy húzná a kezeinket, engedjük el a fejét és adjunk neki szárat. Ezután húzás nélkül vegyük szorosabbra a szárat és szólítsuk fel hátraléptetésre Sose kényszerítsünk egy lovat arra, hogy tarkóban engedjen, miközben hátramegy, mert akkor valamikor egy halottnak tetsző, lassú back up-ot fogunk kapni.
Ez a gyakorlat segít a lovunk puhaszájúvá válni és ez az első lépés a stop tanításában. Ha lépésben előre tudunk hajtani egy lovat és az "whoa"-ra tarkóban enged, akkor megvan az alapja a Stophoz.
A tarkó hajlékonnyá tétele önmagában nem elég. A testnek szintén hajlékonynak kell lennie.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Május / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 668917
Hónap: 2649
Nap: 85