Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hajlítás- ellenhajlítás

2009.09.19

Bend-counterbend, hajlítás-ellenhajlítás gyakorlat
A hajlítás-ellenhajlítás gyakorlatot a turn-aroundon való munka utolsó fokozatában alkalmazom, különösen, ha a ló vállai túl magasak vagy, ha a belső elülső lábával nem lép elég tisztán. A turn-around problémák általában akkor jelentkeznek, amikor már a gyakorlat végrehajtásakor nagyobb sebességet követelek. A bend-counterbend gyakorlat segítségével nagyon jól megtanulnak a lovak a lábukkal keresztezni.
Ennél a gyakorlatnál pl. jobb kézre: a ló fejét jobbra állítjuk. Tartsuk ki a jobb szárat, és engedjünk utána a bal szárral. Tegyük a belső - jobb- lábszárat a ló oldalához, a balt a heveder mögé, hogy a ló hátulját jobbra toljuk. Ekkor a lónak jobbra állítva és meghajlítva kell a körön mozognia.
Most csökkentsük a bal lábszár nyomását, tegyük oda erősebben a jobb lábszárat, hogy a lovat a jobbkörből, egy másik balkörre toljuk. A jobb lábszár, ami a belső volt, most a külső lesz, hiszen a ló jobbkörről balkörre váltott át. A ló ugyan abban a hajlításban marad, ahogy eddig volt. A ló feje és nyaka most jobbra van állítva, teste jobbra van hajlítva, de a ló balra mozog a körön. Ekkor a bal váll vezet.
A hajlítás-ellenhajlítás gyakorlat, egy elég nehéz gimnasztikai gyakorlat. Tehát egyértelmű, hogy nem gyakorolom addig, amíg a többi alapgyakorlatot a ló nem értette meg, és amíg ezeket nem tudja jól végrehajtani.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Június / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 671953
Hónap: 2636
Nap: 99