Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyenesre igazítás: A ló testének kiegyenesítése

2009.09.19

Egyenesre igazítás: a ló testének "kiegyesítése"
Az egyenesre igazítás (body alignment) a gerinc kiegyenesítésére vonatkozik a tarkótól, a nyaktól, a vállon, a középtörzsön át a csípőig. A gimnasztikai gyakorlatok során állandóan törekednünk kell rá. Az egyenesre igazítás egyetlen módszere az egyes testrészek hajlékonnyá tétele és lazítása. Minden olyan ló, amely nem volt kitornáztatva és nem helyesen volt belovagolva, az egyik vállára mindig jobban dől, mint a másikra. Az ilyen ló teste vagy balra, vagy jobbra ferde. Pl. ha a ló a bal vállára dől, akkor hátsó részével jobbra tér ki. A ló így egyensúlyozza ki magát.
A Stop, a fordulatok, a körözés, az ugrásváltás és a hátraléptetés helyes végrehajtása mind, mind az egyenesre igazítottság függvénye. Ha a ló teste korrekten egyenesre igazított, akkor könnyű neki megtanítani a manővereket. Lépésben kezdek hozzá a gyakorlatokhoz és először ellazítom a lovat tarkóban. Ha a ló a vállával balra, a farával jobbra kitér, én pont ellentétes feladatot csináltatok vele. Az oldalát jobbra tolom, a hátulját pedig balra és megpróbálom a vállait középen tartani. Ha szükséges, akkor a lábammal megkocogtatom a kitörő vállát, hogy újra a helyére kerüljön.
A lónak minden manővernél pontosan középen kell tartania a vállait ahhoz, hogy azokat helyesen hajtsa végre. A vállakat nem mozgatom úgy ide-oda, ahogy azt az oldalával és hátuljával teszem. A ló túl szétszórt és kiszámíthatatlan lesz, ha túl sokat dolgozik az ember a vállak hajlításán és beállításán. Ha kört lovagol, rögtön észreveheti hogy a lova a szárak között van-e.
Ha a kezemet jelentősen el kell mozdítanom, az azt jelenti, hogy a ló valamelyik vállára dől és nem a szárak között megy, ráadásul nem a megfelelő állításban. A szárak között menni, pontosan azt jelenti, amit a szavak kifejeznek. A megfelelő egyensúlyban lévő ló, amely finoman hagyja magát irányítani, nem dől az egyik szárra sem. Ha szárat tartó kezemet egyenesen magam előtt tartom, és a ló nyaka erősebben domborodik az egyik oldalon, mint a másikon, akkor a ló nem egyenesre igazított, ezért nem irányítható tökéletesen.
A GUIDING =vezetés irányítás, az ami egy reining lovat jellemzi. Ha egy ló időnként nem elég jól irányítható, tudom, hogy a probléma az egyenesre igazítottságában rejlik. Ekkor felhagyok minden más edzéssel, és csak az egyenesre igazításán és az irányíthatóságán dolgozom, a fent említett gimnasztikai gyakorlatokkal. Kör lovaglása közben azt akarom, hogy a ló engedjen tarkóban, a fara legyen kicsit befelé, és ne dőljön a kör közepe felé. Ha engedjük a lónak, hogy befele ejtse a vállát és az oldalával befele sodródjon, akkor a ló a belső szárra fog dőlni. Így nem tud mélyen maga alá lépni és ezért a hátuljával keresztvágtázhat. Hogy ezt a problémát kijavítsam, tornáztatom a lovat és egyenesre igazítom, hogy újra a szárak közé kerüljön. Ellazítom az oldalát az által, hogy a belső lábammal kocogtatom, miközben felveszem a szárakat (megszüntetem a belógásukat = SLACK), és a lovat a zabla ellen hajtom. Ne sarkantyúzunk, csak kocogtassuk meg a belső lábszárunkkal az oldalát és tegyük a külső lábunkat hátrább, hogy a farát befelé nyomjuk.
A stop esetében is ugyan így kell a lovat egyenesre állítani. Ha a ló rádől az egyik szárra, akkor nem tud tökéletesen egyenesen menni. Ferdén áll meg és leggyakrabban csak az egyik lábán, ahelyett, hogy mind két lábával a talajon csúszna.
  A legtöbb ló nem tud egyenes vonalon vágtázni anélkül, hogy ne dőlne az egyik, vagy másik szárra. Az ilyen ló testét nem lehet egyetlen nap alatt hajlékonnyá tenni. Az napokba, vagy akár hetekbe telhet. Attól függően, hogy mennyire van a ló elrontva, hogy mennyi idős, és hogy mióta ilyen, akár hónapok is kellhetnek ahhoz, hogy egyenesre lehessen állítani.
Minden lóval meg lehet egy gyors, 30 napos edzést csinálni, de ezzel az ember csak azt éri el, hogy a ló félelemből megtesz dolgokat, ami viszont csak átmeneti eredményt hoz. A látszat az, hogy jó munkát végeztünk, de ha valaki más lovagolja a lovat, az egy héten belül ugyan olyan lesz, mint volt.
Ha valaki egy lovat helyesen ki akar képezni úgy, hogy évekig örömét lelje benne, akkor haladjon a kiképzéssel lassan. Tegye a ló egész testét hajlékonnyá, és állítsa egyenesre. Voltak lovaim, amik elég merevek voltak, de ha tornáztattam, és egyenesre állítottam őket, akkor nagyszerűen dolgoztak. A merev lovak, legtöbbször mogorva, kemény társak, akik mentálisan is nehezen kezelhetők. De ha egyszer sikerül velük közös nevezőre jutni, igazi harcosokká lesznek. Ezek a lovak inkább edzőnek, vagy hivatásos lovasoknak valók. Azok a lovak, amik természettől fogva puhábbak és könnyebben tornáztathatók, legtöbbször barátságosabb mentalitásúak. Ezek azok a lovak, amiket úgy lehet kiképezni, hogy egy amatőr lovas is haza viheti őket, és eltekintve egy-egy alkalmi "felpolírozástól", maguktól is jók maradnak. A reining lovak tanítása tehát, nem csak a különböző reining manőverek tanításából áll. Az első 6-7 hónapot a ló egész testének tornáztatásával, hajlékonnyá tételével és kiegyenesítésével kell tölteni.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Június / 2018 >>


Statisztika

Online: 5
Összes: 671953
Hónap: 2636
Nap: 102