Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kentaur

2008.12.28

 

Kentaurnak nevezzük azokat a félig ló, félig ember négylábúakat. A legáltalánosabb ábrázolás, amikor ember a fej, és a felsőtest, de a többi lóra emlékeztet.

 

A mítosz szerint vad Árkádiai /Görög/ erdőlakók. Thessáliában élő lapitha törzs esküvőjén vettek részt, de a mértéktelen ivástól nagyon erőszakosak lettek, főleg nőkkel. Ezért harc tört ki a kentaurok, és a lapithák között. Sokan elestek a harcban, de végül az utóbbiak nyertek, és elűzték a kentaurokat. Küzdelmük sok híres ábrázoláson fennmaradt, köztük az Akropoliszon, és az Apollón-templomban is.

 

Ez a harc valószínűleg a görögök valamilyen barbár nép elleni küzdelmét mutatja be. Sokakat megbolondított a ló szépsége, erőssége. A gyenge ember és az erős ló tényleg jó hasonlat egy elkeseredett háború mutatására.

 

Van néhány név szerinti kentaur is:

 

Nessos-sal Héraklésznek gyűlt meg a baja, mikor feleségével át akart kelni egy folyón, és a kentaur először a fiú feleségét, Dénianéirá-t akarta átvinni a vízen, hogy ott erőszakos cselekedetet hajtson végre rajta. Ezt észre vette hős férje, és megölte a kentaurt.

 

Szintén Héraklésszel gyűlt meg a baja Elatos-nak, és Euryton-nak is.

 

Viszont maradt fenn két barátságos kentaurról is írás:

 

Pholos, és Cheiron például többek mellett Achilleus nevelője volt, és így megkapták a gyógyítás képességét is.

Képek a kentaurról: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Június / 2018 >>


Statisztika

Online: 5
Összes: 671846
Hónap: 2623
Nap: 117