Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fél a lovam a víztől!!!

2009.07.27

 

Vannak olyan lovak, amelyek még a legkisebb tócsa láttán is úgy állnak, mintha földbe gyökerezett volna a lábuk.A legszívesebben megfordulnának és futásnak erednének. Akinek egy olyan lova van, amelyik fél a víztől, mindenképpen óvatosan kell azt elkezdeenie, hogy négylábújának ezt a félelmét kezelni tudja. Ez azzal kezdődik, hogy a ló patáját lefröcsköljük. Sok lónak ez egyátalán nem tetszik. Ezután nagyon fontos, hogy ne hirtelen nyissuk meg a slagot, mert sok ló nem tűri a csobogó zajt. Egyszerűen lassan kell elkezdeni: a patákat egy vödör vízzel lekefélni. Ha a ló ehhez már hozzászokott, emelhetjük a víz mennyiségét és lelocsolhatjuk a patákat és a lábakat is. A következő lépés az, hogy csak gyengén megnyitott slaggal locsoljuk le a ló lábait.

Egy tipp: egy ló, amelyik pánikban van, váratlanul hátra vetheti magát, amíg a kötél szakad. Ez egy nagyon kellemetlen tulajdonság. Ezért nem engedheti, hogy létrejöjjön ez a szituáció. Ha lova a "hátravetődéses trükköt" ismeri, akkor mindig élni fog vele. Ezért nem ajánlott a lovat mosás közben kikötni. Talán kérjünk meg egy segítőt, hogy a víztől félő állatot fogja meg.

A lovak víztől való félelme nagy problémát okozhat a lovasoknak. Mindig lát az ember olyan lovat, amelyik nem hajlandó vizesárkot átugrani. Kiváló példa erre a jó ugróképességű "Le Patron". A Join up elmélet alapján szoktatta hozzá Andrea Kutch "Le Patront" a vízhez. Egészen kis ugrásokat ugrott, amik alá egy kis kék ponyvát tett, így hasonló ugrást alakított ki, mint a jövendőbeli vizesárok. Ez természetesen nem első csapásra sikerült. De sok türelemmel és mindenek előtt veszély nélkül végül átugrotta Le Patron a vizesárkot.

Az még a klasszikus lovaglási módok helyettesei szerint is nagy titok, hogyan lehet a hideg vízhez hozzászoktatni a lovat. A lovaktól kezdetben túl sokat vártak el. A vízbe való belépésnek ünnepélyesnek kell lennie, és a víznek nem szabad nagyon mélynek lennie. Egy másik tipp: ki kell várnunk amíg lovunk kiváncsi lesz, közelíteni kezd a vízhez.

A lovak többnyire belemennek a vízbe, ha egy vezérló megy előttük. Egy sokoldalú tanfolyam keretein belül, egy kilovaglás alkalmával minden résztvevőnek sikerülhet, hogy lóval a hideg vízbe menjen. Ha már mindenki a vízben van, akkor már egyik ló sem akar kimenni.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 685289
Hónap: 2273
Nap: 77