Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyarország lovai

2010.08.02

Furioso /Furioso-northstar/ Northstar / Mezőhegyesi félvér:

 

Kép

Származási helye miatt mezőhegyesi félvérek is hívják.

Az arab, anglonormann és nóniusz kancaállományt Furioso és Northstar nevű ménekkel fedeztették, így alakult ki ez az új fajta.

Feje szép, háta egyenes, vállaik szépen dőltek, végtagjaik szabályosak, ellenállóak.

Magasságuk 163 cm körüli.

Többnyire fekete és sötétpej színben tenyésztik.

Elegáns küllemű, sokoldalúan hasznosítható ló. Jól idomíthatóak, tehetséges díj-, és ugrólovak, de vadászlóként, és militarylóként is sikeresek.

Könnyen kezelhető intelligens fajta.

 

 

 

Shagya-arab:

 

Kép

Bábolnán kitenyésztett arab félvér fajta, melyet 1978-ban ismertek el hivatalosan önálló fajtának.

Rendkívül állóképességű, kitartó, kis igényű ló.

Határozott arab vonásai vannak.

Kiváló hátas, és kocsiló.

Feje kicsi, nemes vonalú, gyakran csukafej. Szemei nagyok, tekintete élénk, orrnyílásai tágulékonyak, nyaka hosszú, izmos, mellkasa mély, törzse erős, izmos, lábai szikárak, szárazak, szabályos állásúak, farka magasan tűzött, gyakran zászlószerűen magasra tartja.

Magassága 155-160 cm.

Leggyakoribb szürke színben.

 

 

 

Nóniusz:

 

Kép

A fajta elnevezése itt is a fajtaalapító Nonius nevű anglonormann méntől származik, mely 1816-ban hadizsákmányként került Franciaországból Mezőhegyesre.

1945-ig a tenyészállatokat különválasztották nagyságuk szerint: 168 cm-nél kisebb kancákat kis nóniuszménesben, 168 cm-nél nagyobbakat a nagy nóniuszménesben tenyésztették.

A parasztgazdák nagyon beszülték. Kedvelték elegáns külleméért, megbízható karakteréért, kitartásáért.

Gyakran kosfejű, nyaka középhosszú, válla hosszú, izmos, mellkasa mély, fara izmos, széles, lábai szárazak.

Kis igényű, hosszú életű fajta.

Jegy nélküli fekete színben a leggyakoribb.

 

 

Lipicai:

 

KépA fajta létrejötte Károly Habsburg főherceg nevéhez fűződik. A trieszt környéki Lipik (Lipizza) nevű helységben ő alapította az 1. lipicai lovakból álló udvari ménest.

Ezen a tájon már őshonos volt a ló, és a rómaiak is nagyra becsülték. A középkori lovagi tornák kedvelt lova volt. A kézi tűzfegyverek elterjedésével a csatalovakra nem volt többé szükség.

Ezért az ős lipicai nemesítését spanyol ménekkel kezdték el. A hat lipicai törzsből 5 spanyol ősre vezethető vissza (Conversano, Pluto, Maestoso, Favory, Neapolitano). A 6. törzs egy Siglavy nevű arab méntől származtatható.

A lipicai jóindulatú, intelligens, kisigényű, tanulékony, könnyen idomítható, alkalmas a spanyol magasiskola akrobatikus mozgásformáinak elsajátítására. Ereje, és állóképessége miatt kocsilóként, és mezőgazdasági lóként is elterjedt.

Jellemzője a finom vonalú fej, vagy ritkán kosfej. Nyaka magasan illesztett, izmos, háta hosszú, erős, fara izmos, lábai szikárak, tiszták, szárazak, lábállása szabályos.

Magassága: 150-155 cm.

Elsősorban szürke ("fehér") színben tenyésztik, de sötétpej, vagy fekete színben is ismert.

Hosszú életű fajta.

 (Osztrák-Magyar Monarchiában létrejött ló, ami ma területileg teljesen Osztrák kézen van, így Ausztriához is átraktam.)

 

Gidrán:

 

Kép

Mezőhegyesi hagyományos magyar lófajta.

Elsősorban katonai hátaslónak tenyésztették ki. Alapítója az 1818-ban született Gidran II (Siglavy Gidran arab mén és 25 Arrogante spanyol kanca fia).

A fajta kialakulása során kizárólag sárga angol telivérek fedeztek, a vérnemesítést is sárga arab telivérek végezték, és pár kisbéri félvér.

A törzskönyvezett gidrán kancák száma napjainkban 150 között mozog, 2 helyre koncentrálódnak Marócpusztára (állami tulajdon) és Gyűrűsre (magánménes).

Feje arányos, egyenes profilú, nyaka középmagasan illesztett, középhosszú, kifejezett a martájék, háta középhosszú, de vannak hosszú hátú egyedek, szügye széles, izmos. Erős csontozatú.

Marmagassága: 155-167 cm.

Jó military-, és hátasló.

Jellegzetessége: CSAK sárga színben tenyésztik.

 

 

Kisbéri félvér:

Kép

Ferenc József császár nemes vérű katonai lovakat szeretett volna, de annyi angol telivér behozatala megoldhatatlan volt. Pár angol telivér csődört küldtek kisbérre, ahol különböző fajtájú (arab, cserkesz, spanyol, piberi, norfolki, percheron, mecklenburgi stb.), de gondosan válogatott kancák várták őket.

A lovak általában kitartóak, gyorsak, terepen, és vadászlovaglásban is megállják a helyüket.

Meg kell említeni Kincsemet, a verhetetlen kancát, aki egy kisbéri félvér volt.

Feje nemes, szikár, egyenes profilvonalú. Nyaka hosszú, jól ívelt, többnyire középmagasan illesztett, de gyakran előfordul közöttük alacsony nyakillesztésű egyed is. Marja a telivér hatásnak köszönhetően magas, hosszú, hátba nyúló. Lapockája dőlt, hosszú, eléggé szabad mozgású, de e tekintetben kifogásolható egyedekkel is találkozunk. A hát gyakran előremélyedt. A far jól izmolt, gyakran almafar. A mellkas a magas félvér jellegnek megfelelően mély és kevésbé dongás. A lábállás ritkán kifogásolható.

Marmagassága 160-178 cm.

Mindenféle színben előfordul, a foltosat, és a tarkát kivéve.

Általában hátaslónak tartják, de jó könnyűhámban is, és több kisbéri versenyez is (military, díjugratás)

 

 

Magyar sportló / Mezőhegyesi Sportló / Magyar Melegvérű:

Kép

1958-62 között az ország lóállománya az erőszakos TÉESZesítés következtében négy év alatt drasztikusan lecsökkent, 724000-ről 374000-re. Ekkor támadt az az igény, hogy a megmaradt lóállományt a sportok, elsősorban a díjugratás terén kezdjék el hasznosítani.

Mezőhegyesen egy új sportló ménest alapítottak vegyes származású (gidrán, kisbéri félvér, nóniusz) kancákból. Ezeket a kancákat főként hannoveri, holsteini és angol telivér ménekkel fedeztették.

Testtömeggel arányos, egyenes fej, széles homlok és tarkó, középmagasan magasan illesztett, hosszú, jól ívelt nyak, elmosódott baltavágás, hosszan hátbanyúló középmagas mar, közepes hosszúságú, de jól izmolt hát, rövid, feszes ágyék, terjedelmes far, elég mély, közepesen dongás mellkas, terjedelmes izületek, többé-kevésbé szabályos lábszerkezet jellemzi.

2000 kancát tartanak nyilván a Magyar Sportlóból!

Marmagassága: 165-185 cm.

Színe leggyakrabban pej, de bármely más színben is megengedett.

 

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 3
Összes: 685294
Hónap: 2273
Nap: 77