Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ausztria lovai

2009.11.12

Lipicai:

 

KépA fajta létrejötte Károly Habsburg főherceg nevéhez fűződik. A trieszt környéki Lipik (Lipizza) nevű helységben ő alapította az 1. lipicai lovakból álló udvari ménest.

Ezen a tájon már őshonos volt a ló, és a rómaiak is nagyra becsülték. A középkori lovagi tornák kedvelt lova volt. A kézi tűzfegyverek elterjedésével a csatalovakra nem volt többé szükség.

Ezért az ős lipicai nemesítését spanyol ménekkel kezdték el. A hat lipicai törzsből 5 spanyol ősre vezethető vissza (Conversano, Pluto, Maestoso, Favory, Neapolitano). A 6. törzs egy Siglavy nevű arab méntől származtatható.

A lipicai jóindulatú, intelligens, kisigényű, tanulékony, könnyen idomítható, alkalmas a spanyol magasiskola akrobatikus mozgásformáinak elsajátítására. Ereje, és állóképessége miatt kocsilóként, és mezőgazdasági lóként is elterjedt.

Jellemzője a finom vonalú fej, vagy ritkán kosfej. Nyaka magasan illesztett, izmos, háta hosszú, erős, fara izmos, lábai szikárak, tiszták, szárazak, lábállása szabályos.

Magassága: 150-155 cm.

Elsősorban szürke ("fehér") színben tenyésztik, de sötétpej, vagy fekete színben is ismert.

Hosszú életű fajta.

(Ez akkor még az Osztrák-Magyar Monarchia területén volt, így a magyar lovakhoz is berakom, bár területikeg már teljesen Ausztiában van.)

 

 

 

 

Haflingi: (vagy haflinger)

 

KépA haflingi hazája Triol, és Vorarlberg vidéke, ahol az őshonos dél-trioli kancákat arab ménekkel keresztezték.

Alacsony igényű, biztos mozgású hegyi póni fajta, élénk vérmérsékletű, kitartó, barátságos természetű.

Feje kicsi, nemes vonalú, tekintete értelmes, orrnyílásai tágulékonyak, fülei élénkek, nyaka izmos, magasan illesztett, háta széles, erős, válla meredek, végtagjai szárazak, tiszták, patái kemények, szabályosak.

Marmagassága: 135-145 cm.

Leggyakoribb színe a sárga, illetve mosott sárga.

Kedvelt gyermek-, és kocsiló. Biztos mozgása révén kifejezetten alkalmas hegyi szállító-, és hátaslónak.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 685290
Hónap: 2272
Nap: 77